Fortsätt till huvudinnehåll

Jordskepp

Under semestern bodde familjen i Skattungbyn i norra Dalarna. Byn ligger högt och det känns som man flyger när man tittar ut över de milsvida blånande skogarna. I ungefär 30 år har Skattungbykursen - ekologisk odling och hållbar livsföring genomförts. Den har vitaliserat den lilla byn eftersom många kursare har blivit kvar genom åren.

I Skattungbyn kommer nu ett så kallat Jordskepp byggas. Huset ska grävas ner i marken. Som byggnadsmaterial i väggar och tak används begagnade bildäck som fylls med sand och jord som är bra på att magasinera värme. På framsidan byggs en växthusdel som värmer huset så att har en inomhusteperatur på 18-19 grader året runt. På vintern när solen står lågt tränger solstrålarna in långt och huset värms upp. När solen står högt blir träffytan mindre och temperaturen behaglig. Huset är alltså självförsörjande vad gäller värme. En vedspis installeras för matlagning och eventuellt ytterligare värme. Taket byggs upp av stockar och golvet vilar på en torpargrund. Innerväggarna täcks med lerhalm. Avloppet är ett slutet kretslopp. Solfångare ska installeras som driver tolvvoltsbatteri. Huset går att bygga själv och kostar då runt 150.000.-

Projektet drivs av en härlig pionjäranda och jag hoppas att det kan inspirera till många liknande ekologiska husbyggen i Sverige och världen. Fler Jordskepp planeras i Skattungbyn som tillsammans kan bilda en ekoby. Här kan ni läsa mer om hur husbygget fortskrider.

Kommentarer

Monica sa…
Intressant det där. Tänk om "någon" vågade tänka i sådana banor i lite större skala, men det lär väl dröja.
Man kanske skulle kunna intressera något byggbolag för dylikt eller varför in Passivhuscentrum i Alingsås. Jordhus är ju passivhus i kubik.
Jonas sa…
Hej Martin!

Kul att du skriver om Jordskeppsbygget! Nu har vi grävt ut allt och jag har lagt ut vardagsrummets första däckrad. Det är en fantastisk känsla.
Ska försöka vara en god bloggare och uppdatera så mycket som möjligt, men måste ju erkänna att det finns en viss risk att man fastnar där ute och inte sitter här så mycket, men som sagt, ska försöka uppdatera om arbetets gång. :)

Ha det bra!
Mvh
Jonas
Anonym sa…
Hej!
Intressant det här med Jordskepp, men är byggmaterialet bildäck så förnuftigt? Som de kanske flesta vet så är bildäck en mycket miljöfarlig produkt. Dessutom innehåller de en hel del cancerogena ämnen. Nu kanske en del försvarar valet av bildäck med att det inte läcker ut några ämnen. Förutom att vi egentligen vet någonting om detta så måste man betänka att man bygger in ett miljöfarligt material för många år framåt. Det är lite grand som att använda eternirplattor till panel (de innehåller asbets) med motiveringen att de ej läcker ut några farliga ämnen. Bildäck är en miljöfarlig produkt och bör behandlas därefter.

Populära inlägg i den här bloggen

Att vara stark är inte att aldrig falla

1986 skrev Marie Fredriksson Anthony dikten  Att vara stark.  Hon hade råkat ut för en svår olycka och Fredrik Belfrage i Go´morron   gjorde ett inslag om "vägen tillbaka". Hon fick vid två tillfällen läsa dikten i TV och den blev mycket populär. Hon fångar i dikten något djupt allmänsmänkligt, tycker jag. Dikten stärker oss och gör oss mer hoppfulla, även   när livet upplevs som allra svårast. ATT VARA STARK  Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid veta att alltid kunna Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller vilja mest Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas Att vara stark är att se livet som det är Att acceptera dess kraft och ta del av den Att falla till botten slå sig hårt och alltid komma igen Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå

Det händer något

Jag tycker den här dikten är mycket vacker och trösterik. Den handlar om drömmen att uppgå i naturen, ja i hela världsalltet, när man lämnar detta livet. Längtan efter evigt liv uttrycks också i dikten. När en människa dör lever hon vidare i trädens sus och gräsets viskningar. Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman

Två berättelser

I boken  The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible menar Charles Eistenstein att det idag existerar två diametralt olika berättelser om världen, två parallella och icke kompatibla världsbilder som håller på att avlösa varandra. Som Ursala K Le Guin skriver: Det var en gammal berättelse som inte längre var sann… Du vet att sanningen kan träda ut ur berättelser. Vad som var sant blir meningslöst, även en lögn, eftersom sanningen har gått till en annan berättelse. Källans vatten stiger upp på en annan plats.    Den ena, berättelsen om separation,  Story of Separation , är på väg att dö medan den andra, berättelsen om samhörighet,  Story of Interbeing , är på väg att födas, skriver  Eistenstein. Det rör sig om en transformation, en värderingsförskjutning, ett slags paradigmskifte och nu befinner vi oss mitt emellan dessa berättelser, i ett slags vakuum.   Denna omvandling har både en intern och en extern aspekt. Den förra handlar om upplevelsen att vara vid liv,  hälsoaspekten ,