Fortsätt till huvudinnehåll

Hälsningen vid soluppgången

På dörren till mitt tonårsrum hängde de här raderna, lika relevanta då som nu. Till dessa ord brukade jag i arla morgonstund göra yoga-övningen Solhälsningen. Se här. En bättre start på dagen än så här har jag svårt att föreställa mig.

Igår är som en dröm, imorgon som en hägring.
Tag vara på den dag som är -
så lyder hälsningen vid soluppgången.
Kalidasa

Kommentarer

Monica sa…
Så sant så sant. Och att starta dagen med solhälsningen är en god sak. Undrar hur det skulle vara i skolorna om första lektionen startade med en solhälsning...?
Anonym sa…
Vilken bra idé! Det ska jag nog åtminstone göra med mina egna barn om de vill. Både kropp och själ skulle få en stor portion positiv energi. Är dock osäker på om jag minns övningen. Får läsa på.
Filosofia sa…
Tack för att du tipsade om dina fina blogg Martin :-) Jag känner när jag läst några av dina inlägg...att du är en "samarbetare", det gör mig glad! Min vision är att hela mänskligheten ska kunna fungera som ett "samarbete", men det finns många människor som fortfarande ägnar stor del av sin tid till att motarbeta sig själva och andra. Jag har börjat att lite skämtsamt kalla mig själv Kärlekslobbyist, o försöker att i alla sammanhang jag vistas i föra in så mycket kärleksenergi o välvilja som jag bara kan. Denna fokusering på att önska det gemensammas bästa i varje situation leder nästan alltid till ett positivt resultat.
Ljus o kärlek till dig Martin!
Anonym sa…
Hej. Vi möttes på tåget igår. Ta väl hand om dig. /elin
Anonym sa…
Elin, kul att du kikade in. Det är inte var dag man stöter på någon som läser poesi på tåget. Det gjorde mig glad.

Ha det gott!
Anonym sa…
Filosofia, tack för dina ord! Jag tror precis som dig på mer samarbete och att försöka skapa så positiva energier som möjligt i olika sammanhang. Samtidigt är det en mycket stor utmaning. Ser fram emot ett fortsatt samtal med dig kring de här frågorna.
Anonym sa…
Kanske inte, men hemskt behagligt är det att ha en poesisamling tillgänlig att läsa på resan tycker jag.

Kika gärna in hos mig.
/elin
Anonym sa…
Tack för den fina påminnelsen om solhälsningen och i kombination med den inspirerande raden av(från?) Kalidasa.

En solhälsning om dagen
inte bara bra för magen
(även bra för ryggen...)

Det är lätt att tycka till om skolan. Själv drömmer jag om att varje lektion, varje formellt möte skulle inledas med ca tre minuters meditationsövning, ett lyssnande innåt för att kunna lyssna utåt.

Jag fick ett tips om din sida Martin från mina vänner familjen Juneholm i Falun.
Monica sa…
Och tänk att börja varje möte på jobbet med ett par minuters stillhet... Istället för ännu fler minuters sen ankomst, virrande m m... Tänk att börja ett möte med landade deltagare, ska faktiskt prova det i en begränsad och "rätt" sammansatt samling... Intressant...
Anonym sa…
Björn, tack för dina rader! Roligt att få en kontakt via vännerna i Falun. Hälsa dem! Av din hemsida att döma så verkar du vara en mångsysslare som gör bruk av båda hjärnhalvorna. Härligt!

Visst, fler meditationsövningar i skolan och även på jobbet som Monica föreslår. Själv försöker jag just nu lansera Solhälsningen för mina patienter på rättspsyk.

Populära inlägg i den här bloggen

Att vara stark är inte att aldrig falla

1986 skrev Marie Fredriksson Anthony dikten  Att vara stark.  Hon hade råkat ut för en svår olycka och Fredrik Belfrage i Go´morron   gjorde ett inslag om "vägen tillbaka". Hon fick vid två tillfällen läsa dikten i TV och den blev mycket populär. Hon fångar i dikten något djupt allmänsmänkligt, tycker jag. Dikten stärker oss och gör oss mer hoppfulla, även   när livet upplevs som allra svårast. ATT VARA STARK  Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid veta att alltid kunna Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller vilja mest Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas Att vara stark är att se livet som det är Att acceptera dess kraft och ta del av den Att falla till botten slå sig hårt och alltid komma igen Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå

Två berättelser

I boken  The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible menar Charles Eistenstein att det idag existerar två diametralt olika berättelser om världen, två parallella och icke kompatibla världsbilder som håller på att avlösa varandra. Som Ursala K Le Guin skriver: Det var en gammal berättelse som inte längre var sann… Du vet att sanningen kan träda ut ur berättelser. Vad som var sant blir meningslöst, även en lögn, eftersom sanningen har gått till en annan berättelse. Källans vatten stiger upp på en annan plats.    Den ena, berättelsen om separation,  Story of Separation , är på väg att dö medan den andra, berättelsen om samhörighet,  Story of Interbeing , är på väg att födas, skriver  Eistenstein. Det rör sig om en transformation, en värderingsförskjutning, ett slags paradigmskifte och nu befinner vi oss mitt emellan dessa berättelser, i ett slags vakuum.   Denna omvandling har både en intern och en extern aspekt. Den förra handlar om upplevelsen att vara vid liv,  hälsoaspekten ,

Det händer något

Jag tycker den här dikten är mycket vacker och trösterik. Den handlar om drömmen att uppgå i naturen, ja i hela världsalltet, när man lämnar detta livet. Längtan efter evigt liv uttrycks också i dikten. När en människa dör lever hon vidare i trädens sus och gräsets viskningar. Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman